Зграда „Радничка“, Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

860
Достапност : Во текот на целата година

Зграда „Радничка“, Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

Во времето кога Охрид и дел од Македонија биле во составот на Кралството Југославија (по 1919 година), во градот биле формирани разни друштва и организации за анимирање на охридската младина.Така, во 1922 година, било отворено училиште под името “Женска занатска школа ”  Училиштето било изградено во 1929 година на просторот од изгорената куќа на познатото охридско семејство Паунчевци во Варош.Како објект од класичниот академизам, оваа зграда поседува архитектонска вредност, како пример за влијанијата на нео-стиловите кои допирале од Европа на овие простори. Како таков, објектот поседува вредности поради кои бил валоризиран како културно наследство од почетокот на ХХ век.Денес оваа зграда е во служба на НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј- Охрид.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија