Зејнел Абедин Паша теќе, Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

707
Достапност : Во текот на целата година

Зејнел Абедин Паша теќе, Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

Во непосредна близина на Стариот чинар во старата охридска чаршија се наоѓа Зејнел Абедин Паша теќе, кое припаѓа на дервишкиот ред на Халвети и е активнен верски објект.Мехмед Хајати е основачот на Халветскиот дервишки ред одобрен со декрет од Султанот. Џамијата кој се наоѓа во дворот на теќето веројатно е подигната во доцниот 16 век, а минарето е подигнато во 17 век.Во Турбето со правоаголна форма се погребани 9 те шехови на теќето.Овој комплекс е поврзан со теќето во Струга , Штип и Кичево.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија