Црква Св. Софија, Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

1128
Достапност : Во текот на целата година

Црква Св. Софија, Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

Претставува најголем и најзачуван културно историски споменик во Охрид и во Реублика Македонија со фрескоживопис , релјефи и архитектура кои се создадени во периодот од 11 век до 14 век. Посветена е на Божјата премудрост или озната како св.Софија. Денешната градба датира од почетокот на 11 век за време на владеењето на архиепископот Лав , и претставува монумент на раната византиска архитектура кај нас. Долг период била катедрална црква на Охрдиската Архиепископија. Во текот на историјата ја менувала својата намена , од Соборна црква на Охридската архиепископија била претворена во џамија,потоа се користела како магацин а од 1912 повторно е вратена нејзината првична намена , во служба на македонската православна црква .

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија