Споменик на Свети Климент Охридски, Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

1443
Достапност : Во текот на целата година

Споменик на Свети Климент Охридски, Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

Споменикот на Свети Климент Охридски е поставен во самиот центар на плоштадот во Охрид во 2006 година. Овој споменик претставува дел од тријадата на споменици во централното јадро заедно со споменикот на Св.Кирил и Методиј и Св.Наум Чудотворец. Свети Климент е значајна фигура од историјата на Охрид и Македонија. Живеел и творел на Плаошник, каде изградил црква посветена на Св.Пантелејмон во која се наоѓа и неговиот гроб.Тој е заслужен за оформување на првата Охридска книжевна школа, позната како Свети Климентов Универзитет. Свети Климент воедно е патрон на градот Охрид. Трите смоменици изработени се од македонскиот скулптор, академик Томе Серафимовски.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија