Саат Кула – Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

817
Достапност : Во текот на целата година

Саат Кула – Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

Саат-кулата во Охрид, се наоѓа во месноста Дебој,изградена во 1726 година, претставува споменик на културата од профана турска провинциска архитектура од првата половина на ХVIII век, била изградена од Чавуш Дере Сулејман-ага во 1726 година. Висока е 12 метри, а часовникот е поставен во дрвениот крај на кулата. Во нејзиниот внатрешен дел, пак, се наоѓа натпис на кој е забележано името на нејзиниот градител. Часовникот бил наместен по муслиманското мерење на времето, и така останал се до Втората светска војна, кога стариот механизам бил заменет со нов, кој го покажувал времето по новите европски стандарди.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија