с. Радожда, Струга

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

908
Достапност : Во текот на целата година

с. Радожда, Струга

0
Детали
  • Локација: с. Радожда, Струшко

На западниот брег на охридското езеро на само 2 км од албанската граница, како последно македонско село се наоѓа селото Радожда .На 725 м надморска височина ,мирно и тивко место дури и преку летниот период. Над селото се надвисува карпест гребен кој му дава необична мистика . Селото брои 7 цркви од кои онаа посветена на св .Никола е главна селска црква.пред влезот на селото има споменик -крст висок 20 метри, но како една од најзнацајните знаменитости се смета остатокот од зимската траса на познатиот пат Виа Егнатија кој во римско а и предримско време ја поврзувал Италија со Источниот свет.
Во близина на селото сочувани се оклу 100 метри во должина остатоци од калдрмата на Виа Егнатија.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија