Планина Баба

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

712
Достапност : Во текот на целата година

Планина Баба

0
Детали
  • Локација: Преспа

Баба се наоѓа меѓу Пелагонија на исток и Преспанската котлина на запад. Таа, всушност, претставува хорст помеѓу овие две котлини, поточно помеѓу Битолско поле на исток и Ресенското поле и Преспанското езеро на запад .Највисок врв на Баба планина е Пелистер со 2601 метар надморска височина .Планината е дел од Националниот Парк Пелистер.Климата на Баба е  планинска, и како таква погодна е за развој на  планински туризам(зимски и летен). Туризмот започнал да се развива меѓу првата и Втората светска војна. На падините на планината се изградени повеќе туристичко рекреативни, планинарски и спортски објекти. Најатрактивен е хотелот  Молика, додека постојат и планинарските домови Копанки и  Големо Езеро. Постои жичница од  Бегова Чешма до Копанки, ски лифтови, неколку туристички капацитети на работни организации, а над селото Нижополе зимсколетен рекреативен центар на ХМС “Стрежево”‚ со хотелско сместување, посебна жичница и скијачка патека. 

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија