Пештерна црква „Свети Петар и Павле“ – Коњско, Преспа

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

737
Достапност : Во текот на целата година

Пештерна црква „Свети Петар и Павле“ – Коњско, Преспа

0
Детали
  • Локација: с. Коњско, Преспанско

Свети Петар и Павле претставува пештерна црква во с.Коњско село Коњско Пештерниот храм се наоѓа во пазувите на Пречна планина 1,5 км јужно од селото и претставува еден природен пештерен отвор, кој денес со повлекување на нивото на Преспанско езеро на околу 20 m високо во карпите, е со многу тежок пристап. Пештерата се состои од два дела, пред комора, или место за молитва и внатрешен дел, т.е. монашко живеалиште. Црквата датира од 14 век.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија