Пештера „Самотска дупка“ – Галичица

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

725
Достапност : Во текот на целата година

Пештера „Самотска дупка“ – Галичица

0
Детали
  • Локација: Галичица

Во Паркот се регистрирани десеттина подземни карстни форми-пештери и пропасти. Пештерата Самотска Дупка е најголемата пештера во Националниот  парк Галичица. Се наоѓа на источната страна од скарстената долина Студино, во горниот дел на помал скарстен дол кој попречно се спушта кон Студино.Влезот на пештерата е изграден во подножјето на компактен карпест отсек висок 10 м.
Пештерскиот влез е со широчина од 3 м и најголема височина од 1,2 м. Вкупната должина на пештерата, заедно со споредните пештерски канали изнесува 224 м. Низ Самотската Дупка некогаш поминувала подземна река. Во пештерата се среќаваат пештерски украси, салви, драперии и пештерски бисери, а сталактитите и сталагмитите се многу ретки.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија