Пелистерски Очи

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

1024
Достапност : Во текот на целата година

Пелистерски Очи

0
Детали
  • Локација: Пелистер

Овие две езерца кои се наоѓаат на Пелистер уште се познати како Пелистерски очи. Големо Езеро е постглацијално ледничко езеро сместено на надморска висина од 2218 m. Езерото е сместено на извориштето на Езерска река, која е лева притока на Сапунчица. Со максимална длабочина од 14.5 m, тоа е најдлабоко планинско езеро во Македонија. За време на Првата светска војна, фронтовата линија врвела низ денешниот Национален парк Пелистер и денес се видливи голем број на остатоци од настаните кои се случувале таму. На самиот пат до Големо Езеро, видливи се голем број на ровови и позициите кои ги заземале завојуваните страни. По патот со возило кој води до Големо езеро, видливо е Преспанското Езеро и селата Брајчино и Љубојно, градот Битола и позициите околу Црвени Стени – место на кое се воделе едни од најкрвавите борби на овој дел од Македонскиот фронт.Веднаш до самото езеро е сместен истоимениот планинарски дом кој во летниот период работи за време на викенд и во кој се можни организирани посети и ноќевања.Не е видливо од самиот пат, но некаде на координати околу ( се наоѓа Мало Езеро, кое заедно со Големо се познати како Пелистерски Очи.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија