Параклис на св.Теодор Тирон,манастирски комплекс Калишта, Струга

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

587
Достапност : Во текот на целата година

Параклис на св.Теодор Тирон,манастирски комплекс Калишта, Струга

0
Детали
  • Локација: с. Калишта, Струшко

Свети Теодор Тирон е манастирски параклис кој се наоѓа во Калишкиот манастир во струшкото село Калишта. Се наоѓа во новиот конак кој е изграден и живописан во 2002 година. овој конак монасите од братството го користат за совршување на своите молитвени правила во зимскиот период. Овој параклис, односно целиот конак е надвиен од вековните гранки на стариот чинар, кој го зазема централното место во манастирот. Стар е околу 700 години и се верува дека неговиот постанок е паралелен со населувањето на првите монаси во овој комплекс.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија