Остатоци од Виа Егнатиа – с. Радожда, Струга

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

716
Достапност : Во текот на целата година

Остатоци од Виа Егнатиа – с. Радожда, Струга

0
Детали
  • Локација: с. Радожда, Струшко

Патен правец кој датира од долго пред Римјаните да го уредат според нивните старндарди за изградба на патишта. Таа задача му е дадена на римскиот проконзул Гај Егнатиус по кого го нарекле Виа Егнатиа.
Денеска може да се видат остатоци во близина на селото Радожда , Струшко.Оваа артерија е значајна низ сите историски периоди бидејќиги поврзувала Западниот и Источниот свет , Рим со Истанбул. Со мали теренски отстапки и денска патиштата од Драч , Абанија до Солун, Грција ја следат трасата на Виа Егнатиа.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија