Охридска Чаршија – Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

700
Достапност : Во текот на целата година

Охридска Чаршија – Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

Според белешките на турскиот патеписец Евлија Челеби од XVII век, Охридската чаршија зафаќала доста голем простор од предградието. Овде се наоѓале сите најнеопходни занаетчиски работилници, и трговски дуќани.Евлија Челеби набројува сто и педесет дуќани, три бесплатни мконаци и три анови. Имало седум кафеани, во кои се состанувал мобразованиот свет. Меаните биле сместени во ритчестиот дел на градот, каде што живеело христијанско население. Старата калдрма, беше отстранета во 2003 година и заменета, поплочена со еден вид гранитни плочи- бекатон.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија