Црква „Мал Свети Климент“ – Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

677
Достапност : Во текот на целата година

Црква „Мал Свети Климент“ – Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

До денес не се откриени пишувани податоци за нејзиното живописување, но според изведбата на градењето и според анализата на живописецот оваа црква припаѓа на малите еднокорабни охридски цркви, со помали димензии од времето на XIV век. Оваа црква се наоѓа на улица Методи Патче над болничките цркви. Фрескосликарството на непознатиот локален зограф е од подобрите остварувања во Охрид, зографот има голем осет за компонирање на боите. Треба да се спомне дека во XIV век, кога манастирот ,,Св. Пантелејмон” е претворен во џамија, моштите на ,,Св. Климент” се носат токму во оваа црква.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија