Горна Порта – Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

1076
Достапност : Во текот на целата година

Горна Порта – Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

Горна Порта е еден од најзачуваните влезови на градот но и важно археолошко наоѓалиште кое претставува некропола од македонско-хеленистичкиот период, односно некаде од 3-2 век пр.н.е. Од истражувањата во 2016 година биле откриени 85 гроба, од кои 12 биле од македонско-хеленистичкиот период, односно некаде од 3-2 век пр. н.е. адругите гробови биле од османлискиот период, од периодот на 15 до крајот на 18 век. Самата порта веројатно потекнува од времето на Цар Самоил кога функционирала заедно со Долна порта и Челната порта како важни сообраќајници. Денеска портата се уште е во употреба и одговара на намената за која била и изградена.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија