Фаќач на крст, Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

1116
Достапност : Во текот на целата година

Фаќач на крст, Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

Овој споменик лоциран непосредно пред главното пристаниште на градот Охрид претсавува спомен обележје на големиот православен празник Богојавлениа -Водици.Го симболизира вадењето на крстот од светите води на денот на прсзникот 19 ти Јануари . Секоја година илјадници верници се собираат на брегот на езерото да бидат сведоци на осветувањето на водите на Охридското езеро.Автор на скулптурата е академскиот скулптор м-р Ангел Коруновски од Велес, а скулптурата е поставена на рељефен постамент со ранохристијански и богојавленски мотиви. Споменикот е поставен во 2014 година.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија