Острово – Галичко Езеро

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

972
Достапност : Во текот на целата година

Острово – Галичко Езеро

0
Детали
  • Локација: Охрид

Езерото Острово се наоѓа на јужниот дел покрај на Охридско езеро во близина на манастирот Свети Наум. Ова езеро спаѓа во типот на лагуни, кое е издвоено како посебен поттип на крајбрежно-изворско езеро.Ова езеро е создадено со снижувањето на нивото на Охридското Езеро, при што некогашното заливче под дејството на брановите постепено е затворено со крајбрежен бедем широк околу 10 м. Езерото е долго 220 м, широко 140 м, а најголемата длабочина му изнесува 3,5 м. Во езерото се наоѓаат два острова, од коишто помалиот се користи како ресторан, а поголемиот е целосно обраснат со шума. Езерото претставува строго заштитена зона на Националниот парк „Галичица“.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Активност 3Пловење со чамец

Мапа
Галерија