Етнолошки музеј – Подмочани, Ресен

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

897
Достапност : Во текот на целата година

Етнолошки музеј – Подмочани, Ресен

0
Детали за музејот
  • Локација: Подмочани, Ресен

Етнолошки музеј — музеј во преспанското село Подмочани со една од најбогатите етнолошки збирки во Македонија. Во него е сместена ретка и импозантна збирка на над 2000 уметнички детали: прекрасни примероци на накит, оружје, стари монети и преку 160 различни македонски народни носии од разни области на Македонија

Етнолошкиот музеј во село Подмочани, Општина Ресен е во сопственост на неуморниот колекционер Јоне Ефтимовски и неговата фамилија. Во неколкуте соби од куќата изложен е дел од збирката која содржи преку 3000 предмети. Народни носии, накит, монети, оружје и слично го сочинуваат етнолошкото богатство кое оваа фамилија го собирала и грижливо го чува со децении.
Музејот се наоѓа на главниот пат кој минува низ селото и гостопримивите домаќини се секогаш тука да Ве пречекаат.

Изложено во музејот

  • Над 2000 уметнички детали
  • Накит
  • Оружје
  • Стари монети
  • Преку 160 различни македонски народни носии
  • Традиционална кујна
Активности

Активност 1Изложба

Enjoy an orientation walk of Zurich’s OLD TOWN, Switzerland’s center of banking and commerce. Then, leave Zurich and start your Swiss adventure. You’ll quickly discover that Switzerland isn’t just home to the Alps, but also to some of the most beautiful lakes. First, stop at the foot of the Jura Mountains in the picturesque town of Biel, known as Bienne by French-speaking Swiss, famous for watch-making, and explore the historical center. Next, enjoy a scenic drive to lakeside Neuchâtel, dominated by the medieval cathedral and castle. Time to stroll along the lake promenade before continuing to stunning Geneva, the second-largest city in Switzerland, with its fantastic lakeside location and breathtaking panoramas of the Alps.

Активност 2Музеј

An unforgettable trip to the high Alpine wonderland of ice and snow is the true highlight of a visit to Switzerland. Globus Local Favorite At an amazing 11,332 feet, the JUNGFRAUJOCH is Europe’s highest railway station. Jungfrau’s 13,642-foot summit was first ascended in 1811 and in 1912 the rack railway was opened. There are lots of things to do here: enjoy the ALPINE SENSATION, THE PANORAMA 360° EXPERIENCE, and the ICE PALACE. Also receive your JUNGFRAU PASSPORT as a souvenir to take home with you. The round trip to the “Top of Europe” by MOUNTAIN TRAIN will take most of the day.

Активност 3Накит

Активност 4Оружје

Активност 5Стари монети

Активност 6Македонски народни носии

Мапа
Галерија