Поствулканска појава Дувало – с. Косел, Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

983
Достапност : Во текот на целата година

Поствулканска појава Дувало – с. Косел, Охрид

0
Детали
  • Локација: с. Косел, Охридско

Во охридски Косел се појави поствултанска појава, а вулканот е одамна загаснат. Некогаш бил вулкан, а сега се останати само карпите кои сведочат за вулканот и останува сулфатарата, која долги низ години е активна .Во близина на дувалото се чувствува силен мирис на сулфур ,посебно во врнежливите денови.На овој простор има неколку мали кратери со пречник од 0,5 метри и длабочина до 30 сантиметри. Вулканот истовремено е сулфатара, што значи пукнатина од која избива гас сулфур водород и мофета, пукнатина од која избива гас јаглен диоксид, со чие мешање се добива карактеристичниот мирис на расипано јајце.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија