Црква „Св. Климент и Пантелејмон“ – Плаошник, Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

1261
Достапност : Во текот на целата година

Црква „Св. Климент и Пантелејмон“ – Плаошник, Охрид

0
Детали
  • Локација: Плаошник, Охрид

Познат религиозен локалитет од почетоците на христијанството. Пронајдени се неколку ранохристијански базилики и остатоци од црквата Свети Пантелејмон, изградена од Св. Климент Охридски, кој таму и живеел. На 11.08.2002 е осветен новоизградениот храм Св. Климент и Пантелејмон кој претставува реплика на Светиклиментовата црква. По 530 год., овде повторно се пренесени моштите на Св. Климент Охридски.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија