Црква „св. Ѓорѓи“ – Струга

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

797
Достапност : Во текот на целата година

Црква „св. Ѓорѓи“ – Струга

0
Детали
  • Локација: Струга

Македонска православна црква која датира од 13 век. Денешната градба е изградена во 1835 год. врз темели на постар сакрален објект.Најсарата икона во црквата е со посвета на св.Ѓорѓија од зографот Јован, изработена во доцно-комненски стил. Во рамките на црквата постои и Галерија на икони од црквите од струшкиот регион. Од оваа црква секоја година традиционално започнува Ѓурѓовденската литија каде верниците се поклонуваат на моштите на св.Ѓорѓи Победоносец и на најстарата икона од црквата.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија