Црква Св. Петар, Голем Град

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

713
Достапност : Во текот на целата година

Црква Св. Петар, Голем Град

0
Детали
  • Локација: Голем Град

Свети Петар — една од седумте, но единствена целосно сочувана црква на островот Голем Град на Преспанско езеро. Таа е изградена околу 1360 година, за време на владеењето на царот Волкашин. Нејзината архитектура е добро сочувана, а нејзина реконструкција последно е извршена во 1934 година. До црквата се наоѓа единствениот конак кој е изграден во 19 век е што се ползувал за живеење на црковните служители, но и чувари на илегалните македонски револуционери од предилинденскиот и за време на востанието во 1903 година кога на островот биле засолнувани голем број преспански востаници.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија