Црква и манастир „Св. Ѓорги“, с.Курбиново, Ресен

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

928
Достапност : Во текот на целата година

Црква и манастир „Св. Ѓорги“, с.Курбиново, Ресен

0
Детали
  • Локација: с.Курбиново, Ресен

25 април, 1191 г., една мала група на зографи, на Бога само познати, го зографисуваат скромниот  храм посветен на Св. Ѓорѓи  Победоносец, создавајќи го највредниот уметнички ансамбл на средновековието, ренесансниот бисер на Преспа. 1952 г.,  е прогласен за споменик на културата. Манастирот се наоѓа во атарот на село Курбиново, во непосредна близина на Преспанското езеро, на магистралниот пат Битола – Ресен, на некогашниот римски “Виа Егнатиа”.Тука се наоѓа фреската со ликот на Архангел Гаврил која е мотив на македонската валута од 50 денари.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија