Антица Бисер 2 – Охрид

0
Испратете ни барање
Целосно име и презиме*
Е-маил адреса*
Вашето барање*
* Се согласувам со Услови на користење и Изјавата за приватност .
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Зачувај на список со желби

Adding item to wishlist requires an account

1082
Достапност : Во текот на целата година

Антица Бисер 2 – Охрид

0
Детали
  • Локација: Охрид

Во 1928 година во Охрид, мојот дедо Михаило Филев, син на Никола Филев, познат угостител и сопственик на ресторанот, кој во тоа време се викаше „Голема Србија“, се сретна во ресторанот со мистериозниот гостин Јован Субанович. Дојде како имигрант од далечна Русија, патем на Балканот во Охрид – Македонија. Останувајќи овде долго време, тој разви одлично пријателство со мојот дедо. Одејќи по брегот на Охридското Езеро и разговарајќи за многу прашања и животни приказни, еден ден двајцата пријатели видоа рибари, чичковци на дедо ми. Рибарите носеа корпи со плашица, ендемичен вид риба, кои живееја во Охридското Езеро.

Кога Јован ја виде рибата, сфати дека тука може да ја открие тајната што ја носеше со себе од Русија, од Бајкалското Езеро. И оваа тајна беше во рибината плашица, од чии лушпи може да се направат бисери. Како знак на големото пријателство, Јован го запозна мојот дедо со тајната техника за правење бисери, занает што порано не беше познат во Охрид.

Отсега, семејството Филеви започнува со занаетчиска изработка на бисери, пренесувајќи ја семејната тајна од колено на колено, од татко на син.

Работно време

  • 09:00 – 23:00ч

Изработки

  • Сувенири
  • Бисери
  • Охридски бисери
Активности

Активност 1Изложба

Enjoy an orientation walk of Zurich’s OLD TOWN, Switzerland’s center of banking and commerce. Then, leave Zurich and start your Swiss adventure. You’ll quickly discover that Switzerland isn’t just home to the Alps, but also to some of the most beautiful lakes. First, stop at the foot of the Jura Mountains in the picturesque town of Biel, known as Bienne by French-speaking Swiss, famous for watch-making, and explore the historical center. Next, enjoy a scenic drive to lakeside Neuchâtel, dominated by the medieval cathedral and castle. Time to stroll along the lake promenade before continuing to stunning Geneva, the second-largest city in Switzerland, with its fantastic lakeside location and breathtaking panoramas of the Alps.

Активност 2Сувенири

Активност 3Охридски бисери

Мапа
Галерија