Културни места

Црква Св. Богородица Перивлепта, Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Црквата Св. Богородица Перивлепта се наоѓа во стариот дел на Охрид и претставува дел […]

Црква „Свети Никола Геракомија“ – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Црквата „Св. Никола“ - Геракомија се наоѓа во Охрид.  Храмот е граден од кршен камен […]

Куќа за набљудување – Стењско блато

Достапност : Во текот на целата година
Куќичка подигната околу 4 метри од земја , лоцирана пред Стенското блато . Може […]

Музеј на Охридски бисер – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Во 2016 та година градот Охрид ја збогати туристичката понуда со отворањето на Музејот […]

Спомен куќа на браќа Миладинови – Струга

Достапност : Во текот на целата година
На местото на поранешната семејна куќа на славните браќа преродбеници од 19 век Димитар […]

Антички театар, Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Античкиот театар е лоциран во подножјето на источната косина на повисокиот охридски рид, под […]

Локалитет Плаошник, Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Локалитетот Плаошник се наоѓа во јужното подножје на повисокиот (западниот) рид на Охрид, на […]

Самоилова тврдина, Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Во најстарите извори кај Полибиј, во кои за прв пат се споменува античкото име […]

Долна Порта – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Долната порта била лоцирана на само 20 тина метри од охридското езеро во близина […]

Црква Св. Јован Богослов – Канео, Охрид

Достапност : Во текот на целата година
„Свети Јован Богослов Канео“ — една од најпознатите цркви во Охрид, на карпестиот рид над плажата Канео во […]
1 6 7 8