Културни места

Пештерна црква „Рожденство Богородичино“, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Црквата Рождество на Пресвета Богородица e црква на Првата охридска парохија во Охридското архијерејско намесништво во Дебарско-кичевската епархија на Македонската Православна Црква. […]

Црква „Св. Архангел Михаил“ – с. Радожда, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Пештерната црква е посветена на Арханѓел Михаил .Во неа се среќава живопис од 14 […]

Параклис на св. Петар и Павле, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Параклисот посветен на св.Петар и Павле е обновен во 1990 година врз постариот параклис […]

Црква „Св. Анасија“ – с.Калишта, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Во непосредна близина на манастирот Калишта, јужно од него, срасната со околните карпи, се наоѓа […]

Црква „Вознесение Христово“ – Вишни, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Воснесение Христово (позната и како Свети Спас) e пештерна црква во близина на струшкото село Вишни. Црквата се наоѓа […]

Црква Св. Софија, Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Претставува најголем и најзачуван културно историски споменик во Охрид и во Реублика Македонија со […]

Елен Камен – Струга

Достапност : Во текот на целата година
На околу стотина метри од комплексот во Калишта се наоѓа областа позната како Елен […]

Етнолошки музеј – Подмочани, Ресен

Достапност : Во текот на целата година
Етнолошки музеј — музеј во преспанското село Подмочани со една од најбогатите етнолошки збирки […]

Халвети Теќе, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Халвети теќе се наоѓа во близина на центарот на Струга и претставува споменик од […]

Остатоци од Виа Егнатиа – с. Радожда, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Патен правец кој датира од долго пред Римјаните да го уредат според нивните старндарди […]
1 2 3 4 5 6 8