Културни места

Црква „св. Ѓорѓи“ – Струга

Достапност : Во текот на целата година
Македонска православна црква која датира од 13 век. Денешната градба е изградена во 1835 […]

Спомен куќа на Григор Прличев – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Старата родна куќа на Григор Прличев била изградена најверојатно во првите децении на XIХ […]

Спомен куќа на Христо Узунов – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Спомен-куќа на Христо Узунов е родната куќата на Христо Узунов во центарот на Охрид, изградена е во […]

Манастир Св. Наум, Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Свети Наум Охридски црквата ја подигнал во 900 година и ја посветил на Светите […]

Црква „Рождество Богородично“ – с.Калишта, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Црквата е позната и како Воведение на Пресвета Богородица. Според  градбата и датацијата црквата […]

Спомен галерија „ Вангел Коџоман“ – Струга

Достапност : Во текот на целата година
Вангел Коџоман е истакнат ликовен уметник во Македонија ,кој вопочетокот на триесетите години на […]

Црква „Богородица Пречиста“ – с.Враништа, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Црквата е позната и како Воведение на Пресвета Богородица. Според  градбата и датацијата црквата […]

Музеј „Д-р Никола Незлобински“ – Струга

Достапност : Во текот на целата година
Музејот е комплексна институција која вклучува оддели за: биологија, археологија, етнологија, историја, историја на […]

Зејнел Абедин Паша теќе, Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Во непосредна близина на Стариот чинар во старата охридска чаршија се наоѓа Зејнел Абедин […]

Параклис на св.Теодор Тирон,манастирски комплекс Калишта, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Свети Теодор Тирон е манастирски параклис кој се наоѓа во Калишкиот манастир во струшкото село Калишта. Се наоѓа во […]
1 2 3 4 5 8