Културни знаменитости

Спомен куќа на Христо Узунов – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Спомен-куќа на Христо Узунов е родната куќата на Христо Узунов во центарот на Охрид, изградена е во […]

Црква „Богородица Пречиста“ – с.Враништа, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Црквата е позната и како Воведение на Пресвета Богородица. Според  градбата и датацијата црквата […]

Спомен галерија „ Вангел Коџоман“ – Струга

Достапност : Во текот на целата година
Вангел Коџоман е истакнат ликовен уметник во Македонија ,кој вопочетокот на триесетите години на […]

Музеј „Д-р Никола Незлобински“ – Струга

Достапност : Во текот на целата година
Музејот е комплексна институција која вклучува оддели за: биологија, археологија, етнологија, историја, историја на […]

Пештерна црква „Рожденство Богородичино“, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Црквата Рождество на Пресвета Богородица e црква на Првата охридска парохија во Охридското архијерејско намесништво во Дебарско-кичевската епархија на Македонската Православна Црква. […]

Црква „Св. Архангел Михаил“ – с. Радожда, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Пештерната црква е посветена на Арханѓел Михаил .Во неа се среќава живопис од 14 […]

Параклис на св.Теодор Тирон,манастирски комплекс Калишта, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Свети Теодор Тирон е манастирски параклис кој се наоѓа во Калишкиот манастир во струшкото село Калишта. Се наоѓа во […]

Параклис на св. Петар и Павле, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Параклисот посветен на св.Петар и Павле е обновен во 1990 година врз постариот параклис […]

Црква „Св. Анасија“ – с.Калишта, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Во непосредна близина на манастирот Калишта, јужно од него, срасната со околните карпи, се наоѓа […]

Црква „Вознесение Христово“ – Вишни, Струга

Достапност : Во текот на целата година
Воснесение Христово (позната и како Свети Спас) e пештерна црква во близина на струшкото село Вишни. Црквата се наоѓа […]
1 2 3 4 5 8