Знаменитости

Црква „Св. Никола“ – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Изградена е во 1863 година според натписот кој е видлив над вратата на црквата. […]

Црква „Св. Варвара“ – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Црквата се наоѓа во стариот дел на градот и е подигната во 19 век […]

Црква „Св. Богородица Пандонос“ – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Изградена врз темели на постара црковна градба. Денес сочуван е само дел од фрескошивописот […]

Црква „Св. Богородица Челница“ – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Изградена врз темели на постара црква, во 14 век . Преосветена е 2011 година. […]

Црква „Св. Димитриј“ – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Свети великомаченик Димитриј Мироточив — македонски православен храм, кој се наоѓа во стариот дел на градот Охрид, […]

Црква и манастир „Св. Ѓорги“, с.Курбиново, Ресен

Достапност : Во текот на целата година
25 април, 1191 г., една мала група на зографи, на Бога само познати, го […]

Пештерна црква „Света Богордица Пештанска“ – Пештани, Охрид

Достапност : Во текот на целата година
„Света Богородица Пештанска“ е македонска пештерна црква која се наоѓа во непосредна близина на селото Пештани. […]

Црква „Мал Свети Климент“ – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
До денес не се откриени пишувани податоци за нејзиното живописување, но според изведбата на […]

Горна Порта – Охрид

Достапност : Во текот на целата година
Горна Порта е еден од најзачуваните влезови на градот но и важно археолошко наоѓалиште […]

Пештерна црква „Свети Петар и Павле“ – Коњско, Преспа

Достапност : Во текот на целата година
Свети Петар и Павле претставува пештерна црква во с.Коњско село Коњско Пештерниот храм се […]
1 2 3 4 9