+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Zejnel Abedin Pasha Tekje, Ohrid

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

701
Availability : Во текот на целата година

Zejnel Abedin Pasha Tekje, Ohrid

0
Детали
  • Локација: Охрид

Во непосредна близина на Стариот чинар во старата охридска чаршија се наоѓа Зејнел Абедин Паша теќе, кое припаѓа на дервишкиот ред на Халвети и е активнен верски објект.Мехмед Хајати е основачот на Халветскиот дервишки ред одобрен со декрет од Султанот. Џамијата кој се наоѓа во дворот на теќето веројатно е подигната во доцниот 16 век, а минарето е подигнато во 17 век.Во Турбето со правоаголна форма се погребани 9 те шехови на теќето.Овој комплекс е поврзан со теќето во Струга , Штип и Кичево.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија