+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Upper Gate – Ohrid

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1070
Availability : Во текот на целата година

Upper Gate – Ohrid

0
Детали
  • Локација: Охрид

Горна Порта е еден од најзачуваните влезови на градот но и важно археолошко наоѓалиште кое претставува некропола од македонско-хеленистичкиот период, односно некаде од 3-2 век пр.н.е. Од истражувањата во 2016 година биле откриени 85 гроба, од кои 12 биле од македонско-хеленистичкиот период, односно некаде од 3-2 век пр. н.е. адругите гробови биле од османлискиот период, од периодот на 15 до крајот на 18 век. Самата порта веројатно потекнува од времето на Цар Самоил кога функционирала заедно со Долна порта и Челната порта како важни сообраќајници. Денеска портата се уште е во употреба и одговара на намената за која била и изградена.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија