+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Museum „Dr. Nikola Nezlobinski“ – Struga

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1092
Availability : Во текот на целата година

Museum „Dr. Nikola Nezlobinski“ – Struga

0
Детали
  • Локација: Струга

Музејот е комплексна институција која вклучува оддели за: биологија, археологија, етнологија, историја, историја на уметност, како и оддел за образование и маркетинг.

Основач на музејот бил Никола Незлобински, Русин, кој дошол во Струга во 1924 година како лекар за да помогне во борбата против маларијата. Тој исто така бил љубител на природата и кога дојде во Струга, започнал да лови, но и да собира и полне инсекти, птици и многу други животни. Во 1928 година тој ја претставил првата зоолошка колекција што ги постави темелите на Природонаучниот музеј од Струга. Во негова чест, музејот го носи неговото име. Доктор Незлобински уживаше голема почит кај граѓаните и поради неговите социјални достигнувања беше прогласен за почесен граѓанин на градот Струга. Неговите остатоци почиваат во Алејата на достојни граѓани на струшките гробишта заедно со посмртните останки на неговата сопруга Софија. Музејот е единствен презентер на природното и културното наследство на регионот на Охридското Езеро – Список на светско наследство на УНЕСКО.

Работно време

  • 09:00 – 18:00ч

Изработки

  • Бисери
  • Природно наследство
  • Културно наследство
  • Оддел за биологија
  • Оддел за археологија
Активности

Активност 1Изложба

Enjoy an orientation walk of Zurich’s OLD TOWN, Switzerland’s center of banking and commerce. Then, leave Zurich and start your Swiss adventure. You’ll quickly discover that Switzerland isn’t just home to the Alps, but also to some of the most beautiful lakes. First, stop at the foot of the Jura Mountains in the picturesque town of Biel, known as Bienne by French-speaking Swiss, famous for watch-making, and explore the historical center. Next, enjoy a scenic drive to lakeside Neuchâtel, dominated by the medieval cathedral and castle. Time to stroll along the lake promenade before continuing to stunning Geneva, the second-largest city in Switzerland, with its fantastic lakeside location and breathtaking panoramas of the Alps.

Активност 2Природно наследство

Мапа
Галерија