+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Fakjac na krst, Ohrid

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

818
Availability : Во текот на целата година

Fakjac na krst, Ohrid

0
Детали
  • Локација: Охрид

Овој споменик лоциран непосредно пред главното пристаниште на градот Охрид претсавува спомен обележје на големиот православен празник Богојавлениа -Водици.Го симболизира вадењето на крстот од светите води на денот на прсзникот 19 ти Јануари . Секоја година илјадници верници се собираат на брегот на езерото да бидат сведоци на осветувањето на водите на Охридското езеро.Автор на скулптурата е академскиот скулптор м-р Ангел Коруновски од Велес, а скулптурата е поставена на рељефен постамент со ранохристијански и богојавленски мотиви. Споменикот е поставен во 2014 година.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија