+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Clock Tower – Ohrid

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1054
Availability : Во текот на целата година

Clock Tower – Ohrid

0
Детали
  • Локација: Охрид

Саат-кулата во Охрид, се наоѓа во месноста Дебој,изградена во 1726 година, претставува споменик на културата од профана турска провинциска архитектура од првата половина на ХVIII век, била изградена од Чавуш Дере Сулејман-ага во 1726 година. Висока е 12 метри, а часовникот е поставен во дрвениот крај на кулата. Во нејзиниот внатрешен дел, пак, се наоѓа натпис на кој е забележано името на нејзиниот градител. Часовникот бил наместен по муслиманското мерење на времето, и така останал се до Втората светска војна, кога стариот механизам бил заменет со нов, кој го покажувал времето по новите европски стандарди.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија