+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Church St. Sofia, Ohrid

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1130
Availability : Во текот на целата година

Church St. Sofia, Ohrid

0
Детали
  • Локација: Охрид

Претставува најголем и најзачуван културно историски споменик во Охрид и во Реублика Македонија со фрескоживопис , релјефи и архитектура кои се создадени во периодот од 11 век до 14 век. Посветена е на Божјата премудрост или озната како св.Софија. Денешната градба датира од почетокот на 11 век за време на владеењето на архиепископот Лав , и претставува монумент на раната византиска архитектура кај нас. Долг период била катедрална црква на Охрдиската Архиепископија. Во текот на историјата ја менувала својата намена , од Соборна црква на Охридската архиепископија била претворена во џамија,потоа се користела како магацин а од 1912 повторно е вратена нејзината првична намена , во служба на македонската православна црква .

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија