+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Church “St. Petar”, Golem Grad

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

711
Availability : Во текот на целата година

Church “St. Petar”, Golem Grad

0
Детали
  • Локација: Голем Град

Свети Петар — една од седумте, но единствена целосно сочувана црква на островот Голем Град на Преспанско езеро. Таа е изградена околу 1360 година, за време на владеењето на царот Волкашин. Нејзината архитектура е добро сочувана, а нејзина реконструкција последно е извршена во 1934 година. До црквата се наоѓа единствениот конак кој е изграден во 19 век е што се ползувал за живеење на црковните служители, но и чувари на илегалните македонски револуционери од предилинденскиот и за време на востанието во 1903 година кога на островот биле засолнувани голем број преспански востаници.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија