+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Church “St. Gorgi” – Struga

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

798
Availability : Во текот на целата година

Church “St. Gorgi” – Struga

0
Детали
  • Локација: Струга

Македонска православна црква која датира од 13 век. Денешната градба е изградена во 1835 год. врз темели на постар сакрален објект.Најсарата икона во црквата е со посвета на св.Ѓорѓија од зографот Јован, изработена во доцно-комненски стил. Во рамките на црквата постои и Галерија на икони од црквите од струшкиот регион. Од оваа црква секоја година традиционално започнува Ѓурѓовденската литија каде верниците се поклонуваат на моштите на св.Ѓорѓи Победоносец и на најстарата икона од црквата.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија