+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Church “St. Dimitrij” – Ohrid

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

654
Availability : Во текот на целата година

Church “St. Dimitrij” – Ohrid

0
Детали
  • Локација: Охрид

Свети великомаченик Димитриј Мироточив — македонски православен храм, кој се наоѓа во стариот дел на градот Охрид, недалеку од Горна порта, на излезот од дворот на црквата Св. Богородица Перивлепта од левата страна, веднаш до Галеријата на икони. Се вбројува во редот на помалите охридски цркви кои се изградени и живописани во XIV век. Не се сочувани историски податоци за изградбата на оваа еднокорабна црква со тристрана олтарна апсида. Фрескоживописот е поделен во три зони и е дело на непознат зограф со високи уметнички квалитети. Карактеристичен за оваа црква е и “Големиот змиски крст”, кој потекнува од XVII век

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија