+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Church “Mal St. Kliment” – Ohrid

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

627
Availability : Во текот на целата година

Church “Mal St. Kliment” – Ohrid

0
Детали
  • Локација: Охрид

До денес не се откриени пишувани податоци за нејзиното живописување, но според изведбата на градењето и според анализата на живописецот оваа црква припаѓа на малите еднокорабни охридски цркви, со помали димензии од времето на XIV век. Оваа црква се наоѓа на улица Методи Патче над болничките цркви. Фрескосликарството на непознатиот локален зограф е од подобрите остварувања во Охрид, зографот има голем осет за компонирање на боите. Треба да се спомне дека во XIV век, кога манастирот ,,Св. Пантелејмон” е претворен во џамија, моштите на ,,Св. Климент” се носат токму во оваа црква.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија