+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Church and monastery “St. Gjorgi” – Kurbino, Resen

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1155
Availability : Во текот на целата година

Church and monastery “St. Gjorgi” – Kurbino, Resen

0
Детали
  • Локација: с.Курбиново, Ресен

25 април, 1191 г., една мала група на зографи, на Бога само познати, го зографисуваат скромниот  храм посветен на Св. Ѓорѓи  Победоносец, создавајќи го највредниот уметнички ансамбл на средновековието, ренесансниот бисер на Преспа. 1952 г.,  е прогласен за споменик на културата. Манастирот се наоѓа во атарот на село Курбиново, во непосредна близина на Преспанското езеро, на магистралниот пат Битола – Ресен, на некогашниот римски “Виа Егнатиа”.Тука се наоѓа фреската со ликот на Архангел Гаврил која е мотив на македонската валута од 50 денари.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија