+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Cave Church “St Erazmo” – Ohrid

0
Send Us An Enquiry
Full name*
Email Address*
Your Enquiry*
* I agree with Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

1000
Availability : Во текот на целата година

Cave Church “St Erazmo” – Ohrid

0
Детали
  • Локација: Охрид

Пештерната црква се наоѓа под Габревски рид на самиот излез на Охрид кон Скопје. Точно под киклопските ѕидини на загадочната тврдина на Македонските кралеви. Црквата е посветена на првиот христијанин кој покрстувал на овие простори Свети Еразмо. Фреско-живописот датира од 13 и 14 век. Во непосредна близина видливи се трагите на ранохристијанска базилика која се верува дека ја изградил свети Еразмо за време на престојот во охридскиот крај. Непосредно до пештерната црква посветена на Свети Еразмо се наоѓа и пештера посветена на Света Екатерина чија датација не е позната а посветата ја уловила икона што била пронајдена во црквата.

Активности

Активност 1Разгледување

Активност 2Истражување

Мапа
Галерија