+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Category

Cultural places

Biljanini Springs – Ohrid

Availability : Во текот на целата година
Најпознатиот симбол на Охрид, Билјанините Извори. Многу легенди и верувања се врзани за нивното […]

Cave Church “St Bogorodica Peshtanska” – Peshtani, Ohrid

Availability : Во текот на целата година
„Света Богородица Пештанска“ е македонска пештерна црква која се наоѓа во непосредна близина на селото Пештани. […]

Church and monastery “St. Gjorgi” – Kurbino, Resen

Availability : Во текот на целата година
25 април, 1191 г., една мала група на зографи, на Бога само познати, го […]

Viewpoint „Leskoski ears“ – Galichica

Availability : Во текот на целата година
Видиковецот се наоѓа на преспанската страна од Паркот, на надморска висина од 1490 м. […]

Turbe of Sinan Celebi, Ohrid

Availability : Во текот на целата година
ТУРБЕ НА СИНАН ЧЕЛЕБИ (Охрид, 1493) – подигнато во непосредна близина на Климентовата црква […]

A. Den. Dolard Monument, Ohrid

Availability : Во текот на целата година
А.Ден Долард е холандски писател кој како го посетил Охрид во 1931 година и […]

Ohrid Bazaar – Ohrid

Availability : Во текот на целата година
Според белешките на турскиот патеписец Евлија Челеби од XVII век, Охридската чаршија зафаќала доста […]

Archeological site Engelana – Cyclopean walls – Ohrid

Availability : Во текот на целата година

Church St. Konstantin and Elena, Ohrid

Availability : Во текот на целата година
Лоцирана помеѓу основното училиште Св.Климент Охридски и црквата Богородица Перивлепта се наоѓа малечка црква […]

Fakjac na krst, Ohrid

Availability : Во текот на целата година
Овој споменик лоциран непосредно пред главното пристаниште на градот Охрид претсавува спомен обележје на […]
1 2 3 4 8