+38922460876 welakeyou@lakes.mk
enmk

Cultural sights

Cave Church “St Petar and Pavle” – Konjsko, Prespa

Availability : Во текот на целата година
Свети Петар и Павле претставува пештерна црква во с.Коњско село Коњско Пештерниот храм се […]

Upper Gate – Ohrid

Availability : Во текот на целата година
Горна Порта е еден од најзачуваните влезови на градот но и важно археолошко наоѓалиште […]

Biljanini Springs – Ohrid

Availability : Во текот на целата година
Најпознатиот симбол на Охрид, Билјанините Извори. Многу легенди и верувања се врзани за нивното […]

Ohrid Bazaar – Ohrid

Availability : Во текот на целата година
Според белешките на турскиот патеписец Евлија Челеби од XVII век, Охридската чаршија зафаќала доста […]

A. Den. Dolard Monument, Ohrid

Availability : Во текот на целата година
А.Ден Долард е холандски писател кој како го посетил Охрид во 1931 година и […]

Viewpoint „Leskoski ears“ – Galichica

Availability : Во текот на целата година
Видиковецот се наоѓа на преспанската страна од Паркот, на надморска висина од 1490 м. […]

Church “Rozhdestvo Bogorodichno” – Kalishta, Struga

Availability : Во текот на целата година
Црквата е позната и како Воведение на Пресвета Богородица. Според  градбата и датацијата црквата […]

Church “St. Gorgi” – Struga

Availability : Во текот на целата година
Македонска православна црква која датира од 13 век. Денешната градба е изградена во 1835 […]

Memorial House of Grigor Prlichev – Ohrid

Availability : Во текот на целата година
Старата родна куќа на Григор Прличев била изградена најверојатно во првите децении на XIХ […]

Memorial House of Hristo Uzunov – Ohrid

Availability : Во текот на целата година
Спомен-куќа на Христо Узунов е родната куќата на Христо Узунов во центарот на Охрид, изградена е во […]
1 2 3 4 8